Saturday, 14 January 2012

kitab suci

oke lah berbicara pasal kitab kite AL QURAN makin ramai yang melupakan kitab ini walhal melalui pembacaan kitab inilah boleh membentuk akhlak kite jadi baik,boleh cergaskan otak,boleh menghalang kite dari sikap nyanyuk dan banyak lagi....bacalah even sekali seminggu..luangkan sedikit masa untuk baca kitab ni...takkan 5 minit pon tak boleh kan?berborak/bergosip boleh je..*ingatan untuk diri sendiri...*dulu time sekolah rendah aku tak tahu baca al quran maen hafal je..untung laa pergi sekolah menengah arab even sekejap..boleh lah baca al quran dengan sendiri...

oke..nak kongsi surah surah yang bagus dibaca mean tak delah surah lain tak bagus..semua surah yang allah turunkan semuanye ade kelebihan masing masing...but aku selalu baca surah yasinn..semua orang baca surah neh tiap tiap malam khamis cuma aku hairan kenape mesti hari khamis je kalau hari hari biasa kalau baca jugak kan lagi bagus...pasal surah neh aku ade citer ckit nak share..masa aku sakit, then aku pergi klinik dekat Putrajaya hari tu...doktor neh ade citer pasal time dia kat mekah..time tuu dia baca yaasin dalam masjid... then datang seorang arab tepuk belakang dia...orang arab tuu suruh dia baca al kahfi..sebab nabi muhammad biasa baca al kahfi..so dapat ilmu baru..so,lepas neh nak try baca al kahfi...first time baca mesti tergagap gagap tapi percayalah bila 2,3 kali baca lancar je... :)

then surah al mulk...amalkan tiap tiap malam sebab if kite baca surah neh boleh halang kite dari seksa kubur..pernah tengok tak video orang yang dah mati berpuluh puluh tahun but mayat dia still elok..sebab anak dia cakap dia malam malam selalu baca al mulk...eh eh lupe nak bagitau doktor tu jugak cakap surah ar rahman pon bagus untuk halang ilmu sihir dan if kite sakit...sebab time dia sakit kena ilmu sihir hari tu dia ade baca surah ar rahman then dia dia cakap katil maid dia terangkat,pintu rumah kena cakar..uish dasyat kan?so bacalah ar rahman..


 
 
p/s: sampaikan lah ayatKU even satu ayat :)


No comments:

Post a Comment